Tomater, grapefrukt och vattenmelon
Tomater är en utmärkt källa till lykopen, ett antioxidantpigment tillhörande karotenoiderna, som kan spela en roll för att skydda mot solbränna. I en studie var solskadad hud betydligt lägre bland de som konsumerade en liten mängd tomatpasta dagligen i 10 veckor. Om man konsumerar ungefär tre msk tomatpasta varje dag i 10 veckor, så kan man mot slutet av perioden se att huden inte uppvisar samma nivå av solskada. Medan färska tomater annars är fördelaktiga absorberas lykopen faktiskt bättre när tomater tillagas, särskilt med olivolja. Andra lykopenrika livsmedel inkluderar rosa grapefrukt och vattenmelon.
Sötpotatis och spenat
Sötpotatis och spenat är rika på betakaroten, en annan karotenoid som hjälper till att minska rodnad i huden när den utsätts för UV-ljus. Spenat är också laddad med lutein, ytterligare en hudskyddande karotenoid.
Bär, granatäpple och druvor
Följande bär och frukter erbjuder solskyddande polyfenoler: hallon, jordgubbar och granatäpple ger ellaginsyra, medan röda druvor är rika på resveratrol.
Apelsiner, grapefrukt och kiwi
Apelsiner, grapefrukt och kiwi är laddade med C-vitamin, vilket skyddar mot skador av fria radikaler från solen som kan orsaka åldrande av huden. I en studie var ett högre intag av C-vitamin associerat med färre rynkor och minskad torrhet.
Fet fisk
En diet rik på omega-3 från fiskolja kan enligt forskning minska risken att bli solbränd. Lax, sardiner, sill och öring är alla utmärkta källor till omega-3.
Linfrön och valnötter
Växtbaserade omega-3-fetter är också viktiga för hudens hälsa. De förhindrar fuktförlust från celler, vilket håller huden smidig, och de är en källa till hudskyddande antioxidanten E-vitamin.